Genanvendelse og nedtagning


VELFAC har besluttet at understøtte cirkulære materialestrømme og bidrage til råvarernes fortsatte anvendelse ved allerede nu at opgøre de største materialegrupper i vores leverancer. På den måde vil du let kunne indføre de præcise materialemængder fra den specifikke ordre i bygningens Bygningspas – og dermed selv understøtte, at både vinduer og døre, og hele bygningen i fremtiden vil fungere som en attraktiv og veldokumenteret materialebank.


Genanvendelse

Hos VELFAC tror vi på vigtigheden af at undgå unødigt spild af værdifulde ressourcer i forbindelse med vores produkters livscyklus. Produktserien VELFAC 200 ENERGY består af 93% genanvendelige komponenter, som er fremstillet af naturens egne materialer. Samtidig er produkterne designet, så de nemt kan skilles helt ad i rene  materialefraktioner med henblik på genanvendelse. Andelen af genanvendelige komponenter fra VELFAC Ribo og VELFAC Classic er også 93%, dog er ruderne sikkerhedslimede.

Den nemme adskillelse bidrager til, at langt størstedelen af produkternes materialer er i stand til at gennemgå en livscyklus, hvor de efter endt levetid kan genanvendes. VELFAC har løbende fokus på ressourcernes langsigtede recirkulering og øger derfor løbende andelen af materialer, der kan genanvendes i vores produkter.

De primære materialekategorier i vores produkter er de samme. Som eksempel består vores træ/alu-produktserier af følgende materialefordeling for et referencevindue (bredde x højde = 1230mm x 1480mm):

VELFAC 200 ENERGY VELFAC Ribo og VELFAC Classic
Træ (20,2 %) Træ (32,4 %)
Aluminium (9,4 %) Aluminium (4,4 %)
Glas (62,2 %) Glas (58,5 %)
Metaller, stål (1,8 %) og Zink (0,5 %) Metaller (3,8 %)
PVC (2,2 %)  


Derudover indeholder VELFAC produkterne nogle restmaterialer såsom overfladebehandling af træprofiler og beslag, trælim, EPDM gummi og TPE, som bruges til pakninger, samt kunststofferne GRP/HELO, PE og POM. Det er materialer, der kan genanvendes.


Nedtagning

Vinduer og døre fra VELFAC er af høj kvalitet og vil med løbende vedligeholdelse have en meget lang levetid. Men på et tidspunkt vil selv de bedste vinduer og døre trænge til en egentlig udskiftning.

Hos VELFAC arbejder vi for en ansvarlig ressourceudnyttelse – også når vores elementer om mange år ikke længere kan fungere som vinduer og døre. Derfor opgør VELFAC de primære materialer - træ, glas, alu og beslag - for den enkelte ordre.

På den måde vil du let kunne indføre de præcise materialemængder i bygningens Bygningspas – og dermed understøtte, at både vinduer og døre, og hele bygningen i fremtiden vil fungere som en attraktiv og veldokumenteret materialebank.

Vinduer og døre kan i princippet genanvendes som hele komponenter, men grundet krav til energiperformance og CE-mærkning er det i dag ikke muligt at genanvende vinduer til andet end stafage eller drivhuse.

Alle VELFAC produkter er designet således, at de nemt kan skilles ad i rene materiale-fraktioner, således at det sikres, at materialer kan genanvendes. Da der for nuværende ikke findes et setup for genanvendelse af vinduer, anbefaler VELFAC, at produkterne afleveres på en genbrugsstation eller til et specialiseret firma.

I henhold til DGNB-kriterie TEC1.6 ”Egnethed med henblik på nedtagning og genanvendelse”, betragtes demonterbarheden af vinduer og døre fra VELFAC som ”LET”. Det bygger på, at de forholdsvis enkelt og ved brug af simple redskaber kan demonteres fra facaden og genanvendes direkte. Desuden kan vinduer og døre nemt skilles ad. Til adskillelse af et VELFAC 200 ENERGY vindue er det eneste specialværktøj, der kræves, en rundsav for at fjerne den termiske brydning i aluminiumsrammen. Adskillelse af VELFAC Ribo, VELFAC Classic og VELFAC In kræver ikke specialværktøj, dog er ruderne sikkerhedslimede.


Download dokumentation

Hent VELFAC DGNB-dokumentation 2020

Til certificeringen af dit næste DGNB-byggeprojekt finder du her vores DGNB-materiale med de kriterier, der er relevante for VELFAC produktserierne, og som lever op til de nye DGNB-kriterier og krav for 2020.

Hent VELFAC DGNB-dokumentationspakke 2020

Her henter du nemt produktdokumentation og certifikater gældende for hver enkelt produktserie.

Hent VELFAC DGNB-dokumentation 2016