Varmetabet gennem vinduerne er halveret

Afdeling 3 i Kolstrup Boligforening har fået sin oprindelige arkitektoniske identitet tilbage med vinduer og terrassedøre i VELFAC Ribo systemet.

Del siden:
 

Glade kunder modtager vinduer fra Velfac

På hjørnet af Løgumklostervej og Toften i Aabenraa er en facade med triste, grå afskallede vinduer under forvandling. Siden februar har medarbejdere fra den lokale tømrervirksomhed Kraftman været i gang med at udskifte de udtjente 30 år gamle vinduer med VELFAC Ribo alu.

Og de klæder hinanden godt – de røde mursten fra 1950’erne og VELFAC vinduerne fra 2012. Etagebyggeriet rummer i alt 71 lejligheder, som alle har behov for nye vinduer og terrassedøre. De eksisterende er ganske vist kun cirka 30 år gamle, og det er anden gang i boligblokkens levetid, at der skal nye vinduer til. 

- De nye VELFAC Ribo alu vinduer har en forventet levetid på mindst 40 år. Jeg er sikker på, at de kommer til at holde langt bedre end de nuværende, siger salgskonsulent Niels Pilgaard fra VELFAC.
Han er begejstret for Ribo systemet, som opfylder efterspørgslen efter et gedigent, gennemtænkt og prisbilligt vinduessystem specielt til renovering. 

- VELFAC Ribo gør sig godt både i enfamiliehuse og etagebyggeri som det konkrete her i Kolstrup Boligforening. VELFAC Ribo kan alt det, som et vindue skal kunne. Lejlighederne her i Aabenraa har alle fået vendevinduer, der kan rengøres indefra – et krav i etagebyggeri, siger Niels Pilgaard.

U-værdien er halveret
Det er arkitekt Peter Brockhattingen fra arkitektfirmaet A78, der har forestået projekteringen af vinduesrenoveringen og anbefalet, at man fører boligblokken tilbage til den originale stil med hvide vinduer med traditionel karm-ramme konstruktion. 

SALUS Boligadministration, der er bygherre og står for driften af boligerne i fire boligforeninger i Sønderjylland, havde derudover også energioptimering og vedligeholdelse øverst på dagsordnen. I forbindelse med den gennemgribende vinduesrenovering bliver varmetabet gennem vinduerne derfor mere end halveret.

- U-værdien for de gamle vinduer er på cirka 3,0. Med vores nye VELFAC Ribo vinduer med 3-lags rude kommer vi ned på 1,2. Vi forventer derfor en betydelig besparelse på beboernes varmeregninger, forklarer souschef Lars Bo Steensbeck, teknisk afdeling i SALUS Boligadministration.    

Konkret opmåling er go’ stil
Beboerne har valgt VELFAC Ribo. Boligforeningens bestyrelse har været involveret i forløbet og efter at have demonstreret et prøvevindue for alle beboere på et fællesmøde, blev der sagt god for projektet.

I udvælgelsen af leverandør har SALUS Boligadministration haft fokus på ikke kun produktet som sådan, men også serviceydelser som rådgivning og leveringssikkerhed.

- Som bygherre lægger vi vægt på, at der er foretaget konkret opmåling af hvert eneste vindue. Det er betryggende, at VELFAC og tømrervirksomheden Kraftman har været rundt med målebåndet i hver eneste af lejlighederne, og der har da heller ikke været nogen fejl, understreger Lars Bo Steensbeck.

Han fremhæver også den grundige instruktion i både betjening og renholdelse, som alle beboerne får, når de overtager deres vinduesrenoverede lejligheder.

VELFAC Ribo - Renoveringsvinduet fra VELFAC
VELFAC Ribo udføres i to typer; et rent trævindue og en kombination af træ indvendig og aluminium udvendig. For en 3-lags standardrude er U-værdien 0,79, og vinduet vil dermed opfylde de isoleringskrav, man forventer gældende i bygningsreglementet i 2020.

VELFAC Ribo er udstyret med sikkerhedsbeslag, som gør systemet vanskeligt at bryde op. Endvidere er ruden limet fast til rammen, så den ikke er mulig at fjerne udefra. VELFAC Ribo er CE- og indeklimamærket og certificeret efter VinduesIndustriens Tekniske Bestemmelser, DVV.