Ruder dæmper udefrakommende støj, men rudens lydreducerende effekt er ikke den samme som vinduets. Det skyldes, at vinduets størrelse, karm, ramme og fuger også spiller en rolle – det er derfor vigtigt med en test af hele vindueselementet. Tætning udføres på både inderside og yderside med elastisk fuge og størst mulig afstand. Fugen mellem karm og mur skal stoppes hårdt, og der skal anvendes ca. 3 gange så meget isoleringsmateriale i fugen som normalt.
VELFAC har et stort udvalg af lydruder og kan fremvise lydrapporter for det samlede element (karm/ramme/rude). Du finder testresultater for de enkelte systemer i vores produktdatabase, her fx for VELFAC 200:
Som den mest simple form for lyddæmpning anbefales divergerende glastykkelser, der reducerer støjniveauet med en mærkbar forskel på ca. 3 dB. Til mere komplekse opgaver anvendes forskellige opbygninger af ruder og evt. forsatsrammer. I tilfælde, hvor der er tale om ekstrem høj støjbelastning, er det således muligt at forsyne VELFAC 200 vinduet med en forsatsramme.
VELFAC lydventil sikrer både frisk luft og støjdæmpning i alle typer bygninger og har en vægtet element-normaliserende niveaudifferens Dn,e,w = 40 dB.
Løsningen består af en påforing med en indbygget lydventil, der skal monteres på vinduernes overkarm. Den udvendige alu-profil har samme overfladebehandling som vinduesrammerne og sikrer en fin integration med vinduer og facade. Med lydventiler kan man lukke frisk luft ind uden at påvirke vinduernes lyddæmpende effekt.
Hos VELFAC har vi en vinduesløsning, der løser behovet for lyddæmpning og udluftning samtidigt. Løsningen går under navnet ”Russervinduet”.
Konstruktionens komponenter bygger på 30 års vindueserfaring. På billederne ser du udvendigt det velkendte VELFAC 200 vindue med 3-lags rude og indvendigt et VELFAC 200 forsatsrammeelement.
VELFAC hjælper med helt konkrete og projektspecifikke informationer og dokumentation. Tag os med på tidlige projekteringsmøder med bygherre og rådgivere, da det er afgørende at tænke den rette løsning ind allerede i starten af projekteringsfasen for at undgå omprojektering.
"Når vi rådgiver på et konkret projekt, så tager vi de relevante faktorer som lydtryk på facade, rumstørrelse, efterklangstid og det samlede vinduesareal med i betragtning. Det bruger vi til at give dig den nødvendige dokumentation til at understøtte dit valg af relevante støjdæmpende vinduesløsninger. Så får du den sammensætning af løsninger, der matcher kravene i dit projekt."
- Pierre Marie, Akustik specialist, VELFAC
Vi har samlet 12 referenceprojekter med støjreducerende løsninger fra VELFAC. Brug den som inspiration i dit næste projekt.
- Simon Bang, Bygningskonstruktør, Tækker Rådgivende Ingeniører.