50-60’er villa

50-60'er villaen er den traditionelle parcel, hvor vinduerne har stor betydning for boligens udtryk. Med nye vinduer kan du ændre husets facade og få et mere tidssvarende look.

50'er villa med vindues-båndet brudt af gulv-til-loft-vinduer

Vi anbefaler følgende vinduer til en 50’er og 60’er villa:

Gode råd når du vælger vinduer
Trods gode intentioner kan huse fra denne periode forekomme mørke og lukkede. Tøv derfor ikke med at bryde vinduesbåndet med gulv-til-loft-vinduer. Dette giver en bedre visuel og fysisk kontakt mellem ude og inde.

Bevar evt. det horisontale udtryk ved at trække en linje fra brystningens øverste kant og lad den dele de vinduer, der går fra gulv til loft.

Du sparer tid og kræfter på omfattende vedligeholdelse ved at udskifte det gamle træværk med aluminiumsfyldninger i samme farve som vinduespartierne. Respekter den oprindelige farvesætning, hvor der spilles på kontrasten mellem de bærende vægge og vinduespartierne. De mørkegrå nuancer vil ofte være et godt valg.

Det bør du undgå
Stilen er det industrielle og rene look, så undgå idyl og bondehus- el. dannebrogsvinduer. Respekter de sprosseløse, tophængte vinduer og vælg kun brede sprosser, hvis eksisterende linjer i huset skal understreges.

Karakteristik
Boliger fra perioden er kendetegnet ved de store, sprosseløse vinduespartier, der ofte danner hele vinduesbånd i facaden.

Ofte stod det sort- eller brunbejdsede træværk og vinduerne i kontrast til den hvidskurede tegl. Træet var ikke af den bedste kvalitet, og mange af husene har derfor allerede været igennem en tiltrængt vinduesudskiftning.

Denne tids byggeri er inspireret af funkisstilens flade, enkle kasser med lange, højt placerede vinduesbånd. Men de er også et resultat af billige konstruktions- og produktionsmetoder, der fordrede det aflange, kasseagtige udtryk. De lange, sprosseløse vinduesbånd, der gik fra tagremmen og ned til brystningen, skulle lukke mere lys ind i hjemmene og samtidig understrege bygningens ”liggende” form.