Historie

Sådan blev vi dagslysingeniører

Historien om hvordan VELFAC i mere end 60 år har bidraget til bedre bygninger med dagslys, frisk luft og udsyn.
 

1941
Det startede med en god idé

VELFAC tog sit afsæt i den danske civilingeniørs Villum Kann Rasmussens (1909-1993) innovative tankegang.

 

I 1941 påbegyndte han udviklingen af VELUX tagvinduet og etablerede det, der i løbet af kun to årtier blev til Danmarks største vindueskoncern; VKR Gruppen. På dette tidspunkt hedder virksomheden V. Kann Ramussen & Co. Udover VELUX vinduet udviklede den visionære og opfindsomme Villum Kann Rasmussen i de første år en lang række andre produkter, fx glastage, industrihaller og garageporte.

1952
Det første facadevindue

For Villum Kann Rasmussen var det fuldstændig naturligt, i forlængelse af arbejdet med VELUX produkterne, at give sig i kast med fremstilling af facadevinduer. Og i 1952 udmøntede hans store passion for dagslys, vinduer og teknologi sig også i lanceringen af sit første facadevindue, dengang under navnet VELUX.

 

Han brugte sit eget, specialudviklede pivot-hængsel til at konstruere de første facadevinduer – som vippevinduer efter samme princip som ovenlysvinduerne.

1962
Varemærket VELFAC

Efter ca. 10 års produktion af facadevinduer blev navnet på disse ændret til VELFAC, der blev et registreret varemærke per 22. oktober 1962. Navnet er inspireret af søster-brandet VELUX:

 

VELUX:  VE=Ventilation + LUX=lys

VELFAC: VE=Ventilation + L=lys + FAC=Facade

1965
Mønstervirksomhedsmålsætningen

Villum Kann Rasmussen nedfældede den 14. februar 1965 sin målsætning om, at VKR Gruppen skulle udvise samfundsansvar med samfundsnyttige produkter gennem virksomheder, der samarbejder på mønsterværdig måde. Mønstervirksomhedsmålsætningen er fortsat en central værdi og ambition i hele VKR Gruppen.

 

”En mønstervirksomhed arbejder med samfundsnyttige produkter og behandler sine kunder, leverandører, medarbejdere af alle kategorier og aktionærer bedre end de fleste andre virksomheder. En mønstervirksomhed indtjener et overskud, der kan finansiere vækst og bevare økonomisk uafhængighed."

1971
VILLUM FONDEN stiftes

Villum Kann Rasmussen var tilhænger af, at en stor del af de midler, der blev indtjent i virksomheden, kunne kanaliseres videre til en filantropisk fond og støtte en række samfundsnyttige formål. Derfor stiftede han i slutningen af 1971 den fond, der i dag er kendt som VILLUM FONDEN. Den fik i 1981 følgeskab af VELUX FONDEN.

1978
Opkøb

Efter sideløbende produktion af facadevinduer op gennem 1960’erne og 70’erne opkøbte V. Kann Rasmussen & Co. virksomheden Ribo Vinduer, stiftet af den lokale tømrermester Leif Hansen i 1963.

1985
Lancering af VELFAC 200

I 1985 kulminerede flere års udviklingsarbejde i lanceringen af et nyt revolutionerende facadevindue; VELFAC 200. Det originale VELFAC 200 vindue, der er kendt for sin slanke og elegante ramme, er derefter løbende udviklet og forbedret - dog ikke på bekostning af designet, som fortsat er uforandret efter mere end 35 år på markedet.

1991
Medarbejderfonden etableres

I forbindelse med VKR Gruppens 50-års jubilæum grundlægges Medarbejderfonden, der har til formål at støtte VKR gruppens medarbejdere og deres nærmeste i tilfælde af ulykkelige hændelser eller som uddannelsesstøtte.

2005
DOVISTA etableres

DOVISTA A/S etableres som et holdingselskab for forretningsområdet for facadevinduer og døre. Heri indgår VELFAC og de øvrige facadevinduesproducenter under VKR Holding.

2021
Fusionering

VELFAC A/S blev d. 1. januar 2021 fusioneret med det danskejede moderselskab DOVISTA A/S. VELFAC indgår fortsat i VKR gruppen, der beskæftiger ca. 19.500 medarbejdere på verdensplan.